Mereka menulis menerusi amalan, Saya menulis melalui perkataan

Khamis, 13 Ogos 2015

10 Makanan Yang Tak Patut Disimpan Dalam Peti Sejuk



Peti sejuk sememang tempat menyimpan makan yang amat penting di rumah. Tapi bukan semua brang dan makan yang boleh di simpan dalam peti sejuk.

Ini merupakan senarai 10 jenis makanan yang dikatakan tidak patut dan disimpan atau dimasukkan ke dalam peti sejuk.

1) Sos Cili / Sos (ketchup)

Cili sos hanya sesuai diletakkan pada suhu bilik sahaja. Di suhu bilik, sos boleh tahan hingga tarikh luput tanpa perlu dimasukkan ke dalam peti sejuk.



2) Kentang (potato)

Proses penyejukkan dalam peti sejuk akan merosakan rasa semulajadi kentang. Disarankan potato di letak di dalam bag kertas. Kalau simpan di dalam plastik bag dan disimpan dalam peti sejuk ianya akan lembap & rosak



3) Roti

Jika simpan roti di dalam peti sejuk akan menyebabkan tekstur roti menjadi kering dan menyebabkannya keras. Tak sedap.



4) Bawang

Bawang lebih sesuai di simpan di pantry kering bukan dalam peti ais. Selain itu, sila elak berdekatan dengan kentang.


5) Tomato

Jika simpan tomato dalam peti ais, ia akan menyebabkan rasa tomato kurang segar dan menjadi penyek / benyek.



6) Kopi

Simpan kopin dalam peti ais akan menyebabkan proses kondensasi pada kopi dan merubah perisa asli kopi.


7) Bawang Putih / Garlic

Akan mempercepatkan proses mold / kulat. Jika kepala telah terungkai, hanya boleh digunakan dalam masa 10 hari sahaja. Tapi minced garlic boleh disimpan di dalam freezer.


8) Madu

Akan menyebabkan konsentrasi madu menjadi likat dan pekat.


9) Tembikai

Akan merubah rasa dan tekstur tembikai. Warna juga akan berubah. Memang tak sedap.



10) Minyak

Akan menjadikan minyak bertambah likat, pekat dan kelihatan cloudy. Hanya minyak kacang patut diletak di dalam peti sejuk
Share:

0 comments:

Catat Ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.

Random Posts

Arkib Blog